20 Eylül 2017 Çarşamba

“Kaf Dağının Ardında” ARTER 12 Eylül – 24 Aralık 2017

Kadın bedeni yine metalaştırıldı ve buna bir dur diyen de yok. Nedendir bilinmez ama kadın bedeni üzerinden söylemlerde bulunanların çoğunluğu da yine kadınlardan oluşmakta. Sanat eseri diye isimlendirdikleri çıplak kadın fotoğrafları, çizimler, videolar ve heykeller günümüzde tekrar tekrar karşımıza çıkmakta. Bunun bir örneğini de  “Kaf Dağının Ardında” isimli sergide görüyoruz.
Cadde üzerinden camekân vitrinden içeri doğru bakıldığında da görülebilen ilk sergi alanında dağınık bir vaziyette sergilenen renkli nesneler bulunmakta. Hayvanlar Âlemi isimli bu nesnelerin bazıları yerde ve bazıları da havada asılı bir vaziyette sergilenmekte. Sergide yalnızca bu nesneler teşhir edilmiş olsalardı dahi, tek başlarına tüm sergiyi göğüsleyebilirlerdi. Merdivenlerde Kibele, aynı katta diğer yönde sergilenen nesneler ise sergi salonunda sırasıyla; Çeşme, Cennet ve Ay Işığında Yıkanan Kadınlar isimleri ile bilinmekte. Çeşme ismi ile ziyaretçilere sunulan videoda; feminist sanatçı Canan kendi göğüslerini teşhir ediyor ve belirli bir süre sonra göğüslerinden süt damlalar halinde akıyor. Bunu ahlaki açıdan incelemek bile insanın yüzünü kızartıyor. Hele ki küçük çocukları veya ergen kızları ile sergiye gelenler için bu durum hayal kırıklığı ile sonuçlanmakta. Aynı kattaki küçük karanlık bir oda da bulunan video gösteriminde ise, dolunaylı bir gecede tepeye çıkmış ve yan yana dikilmiş bir vaziyette yüzleri aya doğru dönük bir şekilde uluyan kadınlar bulunmakta. Diğer eserler için ayrı ayrı bir tanıma gitmeyeceğim. Genel olarak sergide cinsel organları açık bir şekilde resmedilmiş, çizilmiş, videosu çekilmiş çıplak kadın figürü (sanatçının kendi vücudu)  ve erkek figürleri yer almakta. Bu sergi alanı içerisinde ziyaretçilere sanat eseri diye sunulan çıplak kadın imgesi, cinsel uzuvlar ve seslerin asıl sahibi bu işleri yapan ve feminist sanatçı olarak bilinen Canan isimli bayana ait.

Kadının bir insan ve anne olarak ne kadar büyük bir değere sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Kadın bedenini metalaştırarak onun üzerinden maddi kazanç sağlayanların da artık bunun farkına varmalarını ümit ediyoruz. Kadın bedenini artık rahat bırakın ve değerli olanı basitleştirmeyin. 

Hiç yorum yok: