15 Nisan 2010 Perşembe

YAŞARKEN İZ BIRAKAN SANATÇI "ANDREW ROGERS"


Yaşarken iz bırakan heykeltıraş....

Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers, 80'li yıllarda başarılı bir finans uzmanı iken biranda verdiği bir kararla sanata yönelmiştir. Uzaydan görülebilen dev heykeller yapan heykeltıraş, geçtiğimiz yıllarda da ülkemize gelmiş ve Kapadokya'da imzasını attığı o dev heykellerinden birini daha gerçekleştirmiştir.

Rogers'ın 90'lı yılalrın sonlarında giriştiği ve kıtalara yaydığı dev projesinin adı "Hayatın Ritmi"dir. Ürettiği çalışmaların ana felsefesini "hayatın özü aynı ama ritimleri ayrı" fikri oluşturmakta. bu düşünceyle dünyanın çeşitli ülkelerinde taş ve kayalarla oluşturduğu devasa heykelleri uzaydan görmek mümkün. Heykellerinin bulunduğu ülkeler; Şili, Bolivya, Sri Lanka, Avustralya, İzlanda , israil, Çin ve Türkiye'dir. Rogers çoğunlukla açık arazileri seçmiş; çöllerde, dağlarda, ve çorak alanlarda gerçekleştirdiği projelerinde daima "Hyatın Ritimleri" adını verdiği heykelleri bulunmakta. Bu çalışmalarına ek olarak aynı mekanda yerel halkın seçtiği bir figürün heykeli yapılıyor. Ülkemizde gerçekleştirdiği "Hayatın Ritimleri" heykelinin yanı sıra Kapadokya'yı anlatan ve orayla özdeşleşmiş bir sembol yani, bir at figürü seçilmiştir. Bu projede Kapadokya halkından oluşan erkek, kadın ve çocuklu yaklaşık 250 kişilik bir grup ya taş toplarken ya da taşları dizerken Rogers'ın çekmiş olduğu fotoğraflarda görülmektedir. Sanatçı bu çalışması ile; doğumla başlayıp ölümle biten yaşam çizgisini bir bakıma yan yana getirilmiş, birleştirilmiş taşlarla sembolize edildiğini ve burada gerçekleştirdiği projeden büyük keyif aldığını tekrar burada beş heykel daha yapmayı planladığını belirtti. Kapadokya'da yapılan etkinliklerden biri olan balon uçuşlarının güzergahı bile bu dev heykelleri görebilmek için değiştirilmiş. Rogers'ın çalışmasının ülkemiz tarafından beğenilmesi ve övgüler almasından dolayımıdır bilinmez, Garanti Bankası yeni binasının önüne yerleştirilmesinin düşünüldüğü heykeli de Rogers'a sipariş vermiştir. Sanatçının banka önüne yerleştirdiği heykel; Hayatın Ritmi heykelinin bronz versiyonudur. Ayrıca Garanti Bankasının sanata verdiği değer sayesinde İstanbul gibi büyük bir şehirde Rogers'ın heykeline ev sahipliği yapıyor.

Sanatçı mimar ve mühendislerden oluşturduğu 12 kişilik ekibi ile şimdiye kadar altı kıtada "Hayatın Ritmi" ismli projelerini gerçekleştirmiştir. Avustralya hükümeti ve başta Avustralyalı sponsorlar olmak üzere, başka ülkelerden de sponsorlarla yürütülen projelerine ayrıca yerel halktan da destek alan sanatçı tpolam 5 bin kişinin iş istihdamını sağlamıştır.

Dev heykellerine önümüzdeki yıllarda da devam edecek olan sanatçı Rogers, Türkiye'deki projesinden bir kaç ay sonra da Bergama'da benzer bir projeye daha imza atmıştır. Burada ki projesinde ise Akropol'in yanında bulunan iki tepeciğin birinin üzerinde "Hayatın Ritimleri", diğerinde ise tanrıça "Nike" yer almaktadır. Bu projenin devamında ise sırayı diğer ülkeler alacak; Hindistan, İngiltere ve ABD .....




Necmi Güler

Hiç yorum yok: